De Helleveeg

De helleveeg is een Nederlandse speelfilm uit 2016 en is geregistreerd door André van Duren. De speelfilm is gebaseerd op het boek ‘De Helleveeg’ van Adrianus van der Heijden.

Het plot van De helleveeg

De jonge Albert is geïntrigeerd door zijn tante Tiny, een vrouw die lijdt aan smetvrees en met regelmaat absurdistische verhalen verteld.
De familie van Albert maakt zich zorgen over Tiny. De speelfilm volgt de familie over een periode van ongeveer 30 jaar.

Cast en rolverdeling

de helleveegDe hoofdrollen in deze film worden vertolkt door Hannah Hoekstra en Benja Bruijning. Hannah Hoekstra speelt de rol van Tante Tiny. De rol van de oudere Albert word vertolkt door Benja Bruijning. Raf Schollen speelt Albert als 7 jarige en Joep van Leuken de rol van Albert als 11 jarige. Gedurende de hele speelfilm, die zich afspeelt over 3 decennia, vertolkt Hannah Hoekstra de rol van Tante Tiny. Frank Lammers, bekend van Nederlandse films als De Marathon, Nachtrit en Michiel de Ruyter vertolkt de rol van Nico van Dartel.

Nominaties en prijzen

De Helleveeg is genomineerd voor vele prijzen en heeft meerdere nominaties verzilverd.  Hieronder een overzicht van de nominaties en prijzen.

Gouden kalf

  • Alfred Schaaf  werd genomineerd voor Beste Production Design
  • Theo Bierkens werd genomineerd voor Beste Camera
  • Hadewych Minis werd genomineerd voor de Beste Vrouwelijke Bijrol

Frank Lammers werd genomineerd voor de Beste Mannelijke Bijrol

 • Hannah Hoekstra won het gouden kalf voor de Beste Actrice
 • Anneke Blok won het gouden kalf voor de Beste Vrouwelijke Bijrol
 • Gijs Scholten van Aschat won het gouden kalf voor de Beste Mannelijke Bijrol
 • Matthijs van Heijningen won het gouden kalf voor Beste Lange Speelfilm
 • Guurtje Buddenberg won het gouden kalf voor Beste Lange Speelfilm

Hannah Hoekstra won de prijs als Beste actrice in het Montréal World Film Festival. De regisseur van de Helleveeg, André van Duren, werd ook genomineerd voor de Best Feature Film tijdens het Sea International Film Festival.

Reviews en critici

De Helleveeg werd erg goed ontvangen door zowel film critici als bioscoopgangers. Op film websites zoals moviemeter en IMDB.com heeft de film uitstekende reviews.

Het feit dat Hannah Hoekstra zowel een gouden kalf ontving voor haar hoofdrol, als de prijs voor beste actrice tijdens het Montréal World Film Festival, duidt erop dat zijn een uitstekende prestatie heeft neergezet.